HTML

Makákó Portugáliában

Olykor előfordul velünk, hogy egy másik országba keveredünk. Általában ekkor jövünk rá, hogy a világ nem is olyan nagy. Az emberek mindenhol ugyanolyanok, mint otthon, különösen igaz ez arra az esetre, ha hazánktól 2500 km-re, egy tizenöt éve nem látott általános iskolai osztálytársba botlunk az egyetemi menzán. Biztosan lehet örömet és szépséget találni a világ bármely országában, nekem az adatott meg, hogy Portugáliáról meséljek nektek képekben.

Friss topikok

  • zsemlekocka: A címet valahogy mindig hal híg ürítésének olvasom. Lehet, hogy a hiba a készülékemben van? ;) Min... (2010.02.04. 09:31) Halfalásos napok
  • zsemlekocka: Könnyű téged boldoggá tenni Béjbe! ;) (2010.01.29. 17:37) Lógós ennivaló és gyurmakeksz
  • Mocskos Kaviár: Pedro már volt velünk villányban, és tőlünk függetlenül is töltött már egyszer egy hetet valami sv... (2010.01.25. 18:16) Enter Sandeman
  • Mocskos Kaviár: Náluk úgy látszik kimaradt a szocreál és vágynak az SZTK alakú házakra. ;) (2010.01.22. 10:15) Az EKF-et nem csak mi tudtuk eltolni
  • Mocskos Kaviár: :) Hát én is taknyos voltam az elején, de azóta felnőttem ;) (2010.01.20. 15:13) Tél portugál módra

Linkblog

Bomb Jesus!

2010.01.10. 21:13 Mocskos Kaviár

Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy az amerikaiakat az európaiak nagy része idiótának tartja. Általánosítani nyilván nem szabad, de van néhány figyelmre méltó videó, ami a fenti vélekedést alátámasztani látszik:

https://www.youtube.com/watch?v=0OpPgA1buC4 (A képernyő alján lévő háromszögre kattintva, majd a cc feliratra kattintva magyar felirat is van hozzá.)

De miért is kerültek szóba az amerikaiak? Hát azért, mert a minap portugál barátaim mesélték, hogy egy amerikai ismerősük nyilatkozott így Portugáliáról, Porto környékéről:
- Oh, there's a good place, some Bomb Jesus or something... :) 
(Magyarul: Oh, van ott egy jó hely, valami Bomba Jézus vagy valami...)

A fent hivatkozott földrajzi név eredetiben Bom Jesus (Bom Dzsezúúús), ami portugálul annyit tesz, hogy Jó Jézus, tehát láthatóan semmi köze nincs a fegyveres hadviseléshez, a terrorizmushoz, a pokolgépekhez, éppen ellenkezőleg. Ettől függetlenül egy amerikai nemzetközi repülőtéren ilyen formában még talán kimondani sem illik, nehogy a hiperaktív biztonsági szakemberek alaposan átkutassák a csomagunkat tömjén és mirha után kutatva. ;)

Bom Jesus fedőnév egy a XIV.szd elejéről származó meseszép portugál szentélyt takar a Braga városa feletti hegyoldalon. A templomot gondozott park övezi, melyen keresztül egy 116 méter magasságot átívelő hosszú, barokk lépcső és egy a budavárihoz hasonló sikló vezet le a településhez. Íme néhány tavalyi kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén Bom Jesus mellett csaK elhaladtunk, ellenben meglátogattunk egy másik nagyon híres szentélyt, Sameirot, mely ugyanazon hegynek a tetején, a képen ábrázolt helyszíntől néhány percnyire fekszik. Bár tavaly is megfordultunk itt, amit néhány csodás fénykép is igazol, idén éppen annyira élveztem a látogatást. A hatalmas nyílt terek és fehér felületek a naplemente színeiben leírhatatlan hangulatot árasztanak, amit a templomból kiszűrődő egyházi zene csak fokoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedro szerint ez a portugál Taj Mahal :) Nos, talán igaza van. Sajnálom, hogy csak rövid időt tölthettem el ezen a helyen, egy fél napot el tudtam volna sétálgatni, tátott szájjal, hevesen fényképezve a szobrok és épületek apró részleteit is.

The END

Szólj hozzá!

Címkék: jesus portugália bomb bom szentély sameiro

A bejegyzés trackback címe:

https://makakos.blog.hu/api/trackback/id/tr451662248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása